Samozapošljavanje mladih postaje sve popularnije

Bez autora
Jan 18 2015

Jedno od rješenja sve većeg odljeva mozgova od 2010. postale su mjere samozapošljavanja koje mladima omogućuju lakši početak u poslovnom svijetu. Kao odgovor na sve veći broj mladih zainteresiranih za poduzetništvo i samozapošljavanje u okviru HZZ-a otvoreni su Centri za mlade. U njima rade savjetnici za zapošljavanje osposobljeni za učinkovitu komunikaciju s mladim osobama, grupni rad i radionice. Time se mladima osigurava prostor, stručnjaci i informiranje prilagođeno njihovim potrebama u jačanju konkurentnosti na tržištu rada, tvrde iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS). Centar za mlade u Zagrebu posluje od srpnja 2013., a u Splitu od studenog 2013. Tijekom 2014. u splitskom Centru bilo je evidentirano novoprijavljenih 4898 nezaposlenih mladih do navršenih 30 godina, dok je iz Centra odjavljeno njih 4780 radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti. U Centru za mlade u Zagrebu u 2014. bilo je evidentirano 12.429 novoprijavljenih nezaposlenih mladih, a u istom periodu iz Centra je odjavljena radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti 13.571 osoba do navršenih 30 godina.

Samozapošljavanje mladih postaje sve popularnijeJedno od rješenja sve većeg odljeva mozgova od 2010. postale su mjere samozapošljavanja koje mladima omogućuju lakši početak u poslovnom svijetu.

Kao odgovor na sve veći broj mladih zainteresiranih za poduzetništvo i samozapošljavanje u okviru HZZ-a otvoreni su Centri za mlade. "U njima rade savjetnici za zapošljavanje osposobljeni za učinkovitu komunikaciju s mladim osobama, grupni rad i radionice. Time se mladima osigurava prostor, stručnjaci i informiranje prilagođeno njihovim potrebama u jačanju konkurentnosti na tržištu rada", tvrde iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS).

Centar za mlade u Zagrebu posluje od srpnja 2013., a u Splitu od studenog 2013. Tijekom 2014. u splitskom Centru bilo je evidentirano novoprijavljenih 4898 nezaposlenih mladih do navršenih 30 godina, dok je iz Centra odjavljeno njih 4780 radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti. U Centru za mlade u Zagrebu u 2014. bilo je evidentirano 12.429 novoprijavljenih nezaposlenih mladih, a u istom periodu iz Centra je odjavljena radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti 13.571 osoba do navršenih 30 godina.

Konkretna pomoć

Radionice za aktivno traženje posla (pisanje životopisa/priprema za razgovor s poslodavcem) pohađalo je 331 ljudi iz Splita i 185 iz Zagreba, radionice samoprocjene profesionalnih mogućnosti 20 osoba iz Splita te 60 iz Zagreba, a radionice o samozapošljavanju 31 osoba, odnosno 120 u Zagrebu. MRMS provodi i mjeru samozapošljavanja za nezaposlene koje žele realizirati svoju poduzetničku ideju registracijom poslovnog subjekta.

Ova mjera je tijekom 2011. i 2012. imala relativno mali obuhvat, manji od tisuću osoba godišnje, no do ekspanzije je došlo 2013. kada ju je koristilo 5000 osoba. Postotak mladih osoba koje su pokrenule obrt/trgovačko društvo koristeći potporu za samozapošljavanje u tom razdoblju kreće se između 25 i 30 posto. I Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) neposredno potiče zapošljavanje. Do 2014., samo kroz program Provjere inovativnog koncepta (PoC) zaposleno je 356 osoba, odnosno 35 novozaposlenih. Mladih poduzetnika ima i u drugim programima HAMAG- BICROA, a samozapošljavanje potiču i kroz jamstvene programe i mikrokredite. Kroz program PoC, podupiru pretkomercijalne aktivnosti u početnoj fazi razvoja kako bi inovatorima pružili itekako potrebnu potporu.

"Dosad je kroz PoC ugovoren 161 projekt uz potporu od gotovo 36 mil. kn. Kroz jamstvene programe smo odobrili jamstva ukupne vrijednosti 77 mil. kuna za 94 poduzetnika početnika. Kroz  Poduzetnički impuls u 2014. dodijeljeno su bespovratne potpore za 16 poduzetnika početnika ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna", navode iz HAMAG- BICROA. I Hrvatska banka za obnovu i razvitak prati mlade poduzetnike programom kreditiranja poduzetništva mladih koji je uveden krajem 2013.

Nude se i zajmovi

U 2014. je po ovom programu odobreno 11 kredita u iznosu 5,6 milijuna kuna. Mladi poduzetnici mogu se prijaviti i na bilo koji drugi program kreditiranja kao npr. Poljoprivreda, EU fondovi, Turizam, Inovatori, Poduzetnici početnici, Žene poduzetnice... "Krediti se odobravaju izravno ili putem poslovnih banaka. Kreditira se do 100% predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a do najvišeg iznosa 700.000 kuna, ugovaraju se u kunama na rok otplate do 12 godina uključujući do 2 godine počeka, odnosno do 5 godine za podizanje i/ili restrukturiranje dugogodišnjih nasada. Kamatna stopa iznosi 4% godišnje s time da Ministarstvo poduzetništva subvencionira kamatnu stopu korisniku kredita do najviše 2% godišnje", navode iz HBOR-a.

Tijekom 2010. koristeći potporu za samozapošljavanje MRMS-a, obrt ili trgovačko društvo pokrenula je 81 osoba do 29 godina starosti. Tijekom 2011. bilo je 204 osobe mlađe dobi, a godinu poslije 273. U 2013. mjeru je koristilo 4906 osoba, od čega 1362 osoba do 29 godina, a u 2014. godine 2268 osoba, od čega 600 mladih. "Interes za ovu mjeru je dosta velik, no često se radi o mladim osobama koje nemaju radnog staža ni znanja, vještina i objektivnih procjena o održivosti poduzetničke ideje, zbog čega je nužno da prođu pripremne aktivnosti savjetovanja i informiranja koje provodi HZZ", tvrde iz MRMS.

Individualno savjetovanje

Svi nezaposleni koji razmišljaju o poduzetničkom pothvatu te žele podnijeti zahtjev za sufinanciranje samozapošljavanja upućuju se savjetniku. "Uz stručnu pomoć Zavoda mogu dobiti relevantne informacije o samozapošljavanju, edukaciju i pomoć u razradi poduzetničke ideje i izradi poslovnog plana, načinu registracije, edukacijama, potporama drugih davatelja te koordinatora za suradnju i povezivanje svih dionika na lokalnom tržištu rada", navode iz MRMS.

Da među mladima postoji interes za poduzetništvo dokazuju i prijave na Poduzetnički Impuls. "U 2014 u Mjeri B2.1: Inovacije u poduzetništvu prijavilo se 36 fizičkih osoba s ciljem da nakon odobrenja potpore otvore trgovačko društvo ili obrt, zaposle se te realiziraju svoju poduzetničku ideju", navode iz HAMAG-BICROA. Interes mladih za pokretanje start-upova je izuzetno velik što potvrđuje broj prijava za sudjelovanje na edukacijama, seminarima i konferencijama koje se, organiziraju na temu start-up poslovanja. HAMAG-BICRO polaznicima edukacija pojašnjava sve faze, od istraživanja i razvoja ideje pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište.

"U grupi poduzetnika početnika su najviše zastupljene djelatnosti računalno programiranje, proizvodnja elektroničkih uređaja te inženjerstvo i tehničko savjetovanje", kažu. Kroz Poduzetnički Impuls će se nastaviti poticati poduzetnici početnici te će u ovoj godini biti na raspolaganju gotovo 1,2 mlrd. kuna. U 2014. postojale su dvije mjere samozapošljavanja MRMS "Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto" te "Tvoja inicijativa - tvoje sezonsko radno mjesto" za koje se dodjeljuje 25.000,00 kn. Mjere za poticanje samozapošljavanja planiraju i u 2015.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik